En virtut de la resolució 63/111, de data 5 de desembre de 2008, l’Assemblea General de las Nacions Unides va decidir designar, a partir de 2009, el 8 de juny Dia Mundial dels Ocèans.

http://www.un.org/es/events/oceansday/index.shtml

 Amb motiu d’aquesta celebració, ALNITAK va convidar a tots els alumnes que havien participat en el concurs “CHANGE MAKERS AT SEA” a visitar el seu vaixell, Toftevaag.

Alnitak es defineix com a centre de recerca i educació dedicat a la protecció i conservació dels ecosistemes marins. Els equips guanyadors del concurs estan convidats a navegar durant una setmana en el Toftevaag on podran participar activament en les activitats de recerca que porta a terme la seva tripulació.

D’altre banda, l’Associació Ondine va organitzar una neteja de platja i va a explicar als assistents la situació de la mar quant a contaminació per plàstics, els problemes concrets de les costes balears i com es realitzen els seus estudis i la importància dels mateixos.

Un grup de 12 alumnes del nostre centre, juntament amb dues mares i tres professors, ens vàrem desplaçar a Portal Vells per tal de participar en aquestes activitats. Vull agrair, des d’aquestes línies, a aquestes dues associacions la tasca que desenvolupen en la recerca i difusió dels temes mediambientals de la mar.

Aprofit també per animar a totes les famílies de Son Rullan a unir-se, el proper curs, a aquests impulsors del canvi. De tots nosaltres depèn el futur del planeta i res millor que veure-ho amb els propis ulls per entendre la gravetat del problema. I com ara ve la temporada de platja, vull també compartir amb tots vosaltres aquest decàleg de bones pràctiques que varen elaborar fa uns anys un grup d’alumnes que va participar en el Projecte Comenius «My Coast, Your Coast, Our Coast». M’omple de satisfacció el fet que algunes de les alumnes que han participat en les activitats d’enguany són les germanes petites de les «pioneres» que participaren en aquell Comenius. En aquest sentit, puc assegurar que els nostres alumnes han estat realment inspiradors del canvi i estic segura que la seva tasca tendrà continuïtat en les promocions futures. Enhorabona i bon estiu!

Carme Rosselló Pons

 

10 PASSES SIMPLES QUE PODEM PRENDRE PER TENIR CURA DE LA COSTA

Gràcies al nostre Projecte Comenius hem après com respectar i protegir la nostra costa. Ara és el moment de compartir el nostre coneixement ja que la gent en general no es comporta adequadament perquè no sap el que és bo o dolent per al medi ambient.

  • Protegir les praderies de posidònia ancorant els vaixells en àrees sense Posidonia oceanica o utilitzant bolles d’amarratge.
  • Preservar la platja de l’erosió deixant anar la posidònia a la vorera de la sorra i les roques.
  • Mantenir l’aigua de la mar neta i clara tirant el fems a contenidors de reciclatge i utilitzant cremes de protecció solar biodegradables.
  • Respectar l’ecosistema dunar: no caminar ni conduir per les dunes, no treure les plantes o els animals del seu hàbitat.
  • Aprendre sobre les espècies de la vostra àrea per poder protegir-les.
  • Obeir les normes locals per evitar accions que poden fer mal al medi ambient, com per exemple encendre un foc, caçar…
  • Utilitzar mètodes de pesca que no facin mal a la mar, no pescar peixos petits o espècies en perill i respectar les diferents èpoques de pesca.
  • Evitar fer soroll i escoltar música alta que pugui molestar els altres.
  • No portar espècies de l’estranger ja que poden perjudicar la flora i la fauna locals.

Recorda que la Terra no pertany just als humans, la compartim amb les plantes i els animals i, com el Cap Seattle va dir “Tot està connectat. Tot el que esdevé a la Terra esdevé als fills de la Terra”.