Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Quinze alumnes de 4t d’ESO de l’IES Son Rullan viatgen a Polònia per treballar en el seu projecte Erasmus+ sobre turisme sostenible. 

L’IES Son Rullan de Palma és un institut amb una llarga trajectòria en l’ensenyament de la llengua i la cultura franceses. Des que començaren el seu Itinerari francès (que suposà una major presència de la llengua francesa en hores lectives), el centre ha realitzat, des del curs 2011-2012, un total de 8 intercanvis o estades en diferents indrets de França: Versailles, Perpignan, Carcassonne, Montpellier i París. Enguany ha ampliat horitzons dins el marc europeu d’Erasmus dirigint la mirada cap a un país poc conegut per als mallorquins: Polònia.

Connaissons-nous et notre potentiel touristisque és el nom d’aquest nou projecte Erasmus+ finançat per la Unió Europea que es vertebra en dos eixos: la figura del músic polonès Frédéric Chopin (que residí uns mesos a Mallorca durant l’hivern de 1838) i l’interès dels dos països pel turisme sostenible. El projecte, que es desenvoluparà en dos anys, permetrà al centre de Palma obrir-se a l’exterior i fomentar entre els alumnes que hi participen la consciència d’identitat europea. A més, l’estada en família i el treball en equip desenvoluparan el respecte, la tolerància i la solidaritat entre els pobles, qualitats necessàries tant per a la construcció d’Europa com per a la introducció posterior d’aquests estudiants en el mercat laboral. La llengua de comunicació entre els dos països serà el francès.

El projecte Connaissons-nous et notre potentiel touristique preveu dues moblitats per any: les dels alumnes de Son Rullan a Lublin i les dels estudiants del centre polonès Vetter a Palma. D’edats similars, els joves s’allotjaran sempre en família, la qual cosa els permetrà conèixer la cultura del país d’acollida de primera mà. L’intercanvi ha començat aquest mes de febrer amb l’estada de 15 alumnes de 4t d’ESO a Lublin.

 

Una setmana d’immersió en la cultura polonesa

Després d’una jornada esgotadora de tres hores de vol i quatre d’autocar, dia 7 de febrer els alumnes de Son Rullan arribaren il·lusionats a Lublin, on els esperaven les famílies dels seus correspondants i el professorat del centre Vetter implicat en el projecte. Començava així una setmana farcida d’activitats, excursions i visites per la regió de Lublin, situada al sud-est del país.

Durant els dies de l’intercanvi, els alumnes de Son Rullan han realitzat una immersió total en la cultura polonesa, seguint un programa que ha estat ben variat i enriquidor. La setmana començà amb una activitat destinada a donar a conèixer la figura del músic polonès Frédéric Chopin, nexe d’unió entre els dos països i molt lligat a la cultura francesa. Cal ressaltar la visita al camp de concentració i d’extermini de Majdanek, colpidora per als alumnes de Son Rullan, els quals  tengueren l’ocasió de reflexionar in situ, en un dia especialment gris i fred, sobre un dels passatges més vergonyosos de la  història recent. Una passejada pel casc antic de la ciutat els conduí fins al Castell de Lublin, on es troba la capella de la Santíssima Trinitat, la qual posseeix una magnífica col·lecció de frescos del segle XV. A mitjan setmana, l’Ecomuseu de Lublin els transportà al món rural del segle passat. L’intercanvi finalitzà amb una excursió a la ciutat de Zamosc (el centre històric de la qual va ser inclòs per la UNESCO a la llista de ciutats Patrimoni de la Humanitat l’any 1992) i al poblet de Susiec, on gaudiren d’una passejada en carro per la neu, d’un taller de cuina polonesa i, fins i tot, d’un recital de música tradicional. Una setmana, en definitiva, ben dinàmica i completa.

Amb el material recopilat durant aquests dies, els alumnes de les dues nacionalitats han començat a treballar en una agència de viatges virtual on es  promourà el turisme sostenible de Mallorca i de Lublin en forma de miniguies turístiques.

 

Una experiència inoblidable

Cata Rebassa, Cruz Monserrat, Elena Silva i Montse Bió, les professores responsables del projecte, destaquen la implicació tant dels alumnes polonesos com dels alumnes de Son Rullan, així com l’hospitalitat de les famílies poloneses, que han fet tot el possible durant aquests dies per tal que els joves mallorquins se sentissin com a casa. Els plors, les abraçades i les promeses d’amistat en el comiat del darrer dia emocionaren el professorat, les famílies i els estudiants, que ja compten els dies per poder rebre’ls a Palma del 12 al 19 de maig. Sens dubte, una experiència que no oblidaran mai.

Si voleu més informació sobre el projecte Erasmus+ Connaissons-nous et notre potentiel touristique i de l’Itinerari francès de Son Rullan, podeu accedir a les  pàgines web a través d’aquests enllaços:

Web de l’Itinerari francès

https://sites.google.com/ies.sonrullan.com/itinerarifrances

Web del projecte Erasmus+ Connaissons-nous et notre potentiel touristique

https://sites.google.com/ies.sonrullan.com/erasmusconnaissonsnous

Anuncis