Terra Baixa és una obra teatral escrita per Àngel Guimerà al segle XIX. En ella s’estableix un triangle amorós entre na Marta, una òrfena que està a càrrec d’en Sebastià perquè és l’únic que la pot mantenir; en Manelic, un pastor bondadós i ple d’innocència i en Sebastià, amo de tots els terrenys i amb un poder important. Àngel Guimerà va voler transmetre un missatge molt clar a la societat d’aquella època amb aquesta obra i, per això, avui plantejarem si realment aquesta obra segueix sent vigent i si podríem dir que es va avançar al seu temps.

Terra Baixa tracta temes molt diversos, però si aprofundim més en els detalls veurem que tots tenen una relació entre ells. El fet que na Marta sigui òrfena i en Manelic un pastor innocent, no és per casualitat; al contrari, són trets que permeten a en Sebastià dominar per damunt d’ells. La relació amorosa que s’estableix entre ells podria ser perfectament d’aquesta època, perquè hi segueix havent aquests problemes entre les parelles quan un vol estar per damunt de l’altre.

Però on realment podem veure el missatge que volia transmetre Guimerà als seus espectadors és quan na Marta es rebel·la contra en Sebastià, obri els ulls i veu clar que no vol estar més amb una persona que li fa mal i no l’estima de veritat. Fet que recorda molt al que està passant actualment amb la violència de gènere que, desgraciadament està molt present als nostres dies. Les dones no volen continuar sent esclaves dels seus marits ni volen ser maltractades per ningú i per això es rebel·len igual que va fer na Marta.

Al principi de l’obra na Marta rebutja en Manelic perquè es pensa que l’única persona que la pot estimar és en Sebastià, però ràpidament s’adona que no és amor vertader, ja que en Sebastià l’ha tengut captiva i no l’ha deixat gaudir de la seva joventut. Aquests problemes són molt actuals i ens demostren que realment Guimerà va escriure una obra que s’avançava molt per aquella època i que gràcies a això, encara podem gaudir i aprendre valors imprescindibles per al dia a dia.

En conclusió, Àngel Guimerà va voler reflectir els problemes de l’època amb una història molt actual que ens fa pensar si realment hem avançat tant com a societat. El tema més important del qual es parla és el maltractament tant físic com psicològic d’un home cap a una dona, en aquest cas d’en Sebastià a na Marta. Efectivament, l’obra d’en Guimerà ens permet veure com era la societat d’abans i ens ajuda a adonar-nos que no ha canviat tant i encara queda molta feina per fer.

Carla Verdera, 1r de batxillerat C