Concha Guasch

Professora de Ciències Socials

Resultat d'imatges de los 16 arboles del somme

Hola a tots,

Volia recomanar-vos un llibre que m’ha agradat. Es titula “Los 16 árboles del Somme”, una novel·la que es podria qualificar com històrica, encara que també és la història d’una família. Ens porta al temps de les dues guerres mundials amb un misteri que el protagonista ha de resoldre fent un viatge des de Noruega a França passant per les illes Shetland i Escòssia. A més de gaudir amb la lectura, tendreu ganes de fer l’equipatge!

Bon Sant Jordi i bones lectures a tots.

Concha Guasch

 

Manuela Sard

Profesora de Lengua y literatura castellana

Resultat d'imatges de el cuento de la criadaEste año os recomiendo El cuento de la criada, de Margaret Atwood, crudo relato de ciencia ficción. De lectura aparentemente fácil, la protagonista relata en primera persona su experiencia tras el golpe de estado que acaba con la democracia en EEUU. Tras una serie de atentados islamistas, se proclama la República de Gilead. La primera medida que toma la dictadura puritana que sube al poder es suprimir, además de la libertad de prensa, todos los derechos de las mujeres, que son obligadas a llevar un uniforme que identifique su condición. Las que están en edad de concebir pasan a ser consideradas meras procreadoras.

Es una obra que invita a la reflexión y a compartir ideas y sentimientos, ya que admite un sinfín de interpretaciones. Es una crítica al papel de la mujer en la sociedad actual, muy oportuna en estos momentos en los que el tema está presente en todos los medios de comunicación.

Además, puede resultar muy útil para trabajar en clase con alumnos de Bachillerato para investigar, debatir, predecir hacia dónde vamos y cuál va a ser nuestro papel en la sociedad del futuro.

Aunque no he visto más que algún capítulo de la serie que ha inspirado y que emite actualmente Netflix, creo que, dejando aparte su calidad, no refleja la profundidad filosófica de la novela y se queda en lo puramente anecdótico.

No hagáis trampa y acudid directamente al original. Os invito a disfrutar de su lectura y a discutir y reflexionar sobre las múltiples cuestiones que suscita.

¡¡¡Feliz San Jordi!!!

Montse Bió

Professora de Llengua i literatura catalana

AResultat d'imatges de tres dies i una vida vegades, un breu instant del passat pot afectar irremeiablement la teva vida. I si aquest instant està relacionat amb un crim, les conseqüències poden ser devastadores. La darrera novel·la de Pierre Lemaitre, mestre del suspens, ens endinsa en la cara més fosca de la condició humana. Som capaços de sobreviure a la culpa?

Que per què us recoman aquest llibre? Sempre he cregut que l’atzar juga un paper molt important en l’èxit o el fracàs de les nostres vides. També crec que el sentiment de culpa pot ser tan paralitzant que ens impedeixi seguir endavant. Aquests dos temes, l’atzar i la culpa, són tractats de manera magistral per aquest escriptor francès que vaig descobrir ara fa 5 anys quan va publicar Ens veurem allà dalt, una novel·la amb la qual va guanyar el Premi Goncourt, i que també us recoman. Bona lectura i feliç dia de Sant Jordi!

Montse Bió

Miquel Palou

Professor de Física i Química

Resultat d'imatges de nada carmen laforetSegurament molts i moltes de voltros ja l’haureu llegit, però jo encara tenia pendent fer-ho i he aprofitat aquestes vacances. Amb aquesta magnífica novel·la Carmen Laforet va guanyar -només amb 23 anys- el Premi Nadal (1944) i el Premi Fastenrath (1948). Com gairebé a tota la seva obra, a Nada Laforet descriu la relació entre els ideals i les ànsies de llibertat de la joventut (Andrea, una jove de 18 anys que arriba a Barcelona en plena postguerra per estudiar Filosofia i Lletres) i un entorn que no resulta gaire favorable per aconseguir aquests desitjos. Segurament aquesta qüestió ara mateix encara està plenament d’actualitat.

L’èxit de Nada dins el pobre i esquifit ambient literari espanyol dels anys quaranta va ser tan extraordinari que, posteriorment, les crítiques de “La isla y los demonios” (1950) y “La mujer nueva” (1955) varen passar factura a l’autora, tot i que entre ambdues obres va obtenir el Premi Nacional de Literatura (1954). Als seus 42 anys Laforet va donar per acabada “La insolación” (1963), que seria la darrera obra que donaria a publicar i la primera d’una trilogia (“Tres pasos fuera del tiempo“) que mai s’arribaria a concloure del tot (les seves filles -Marta i Cristina Cerezales- editaren “Al volver la esquina“, la segona part de la trilogia, després de la seva mort el 2004).

Si llegiu Nada segur que passareu uns bons moments, especialment aquelles persones que hàgiu viscut o tengut una relació directa amb Barcelona, on es desenvolupa tota la trama de la novel·la.

Miquel

Rita Medina

Professora del cicle formatiu

Resultat d'imatges de la filla del capita grocLa història succeeix a Forcall, prop de Morella (València), al centre de Maestrat i Els Ports, a mitjans dels segle XIX, al moment de voler continuar amb la guerra dels Carlistes contra els Isabelins, defensant els vells costums i l’església, que havia estat dirigit fins llavors, pel famós capità Cabrera.

Seguint el seu exemple, en Groc, natural de Forcall, aconsegueix reunir a un centenar de gent per a oferir resistència; però la fam ofega al poble i en Groc va perdent forces per guanyar la seva guerra, donant-li l’esquena alguns veïns, amics, i part de la família, excepte la seva muller i preciosa i decidida filla. El comandant, el mallorquí Juan de Villalonga, tindrà per objectiu acabar amb ell.

IMPRESSIÓ: Excel·lent. El lèxic valencià, l’entorn de les muntanyes i pobles tan ben descrits, i el fet de basar-se en uns fets històrics que no recordava tan detallats, lligats a més a més a la família de l’autor, fan que cregui que es ben mereixi aquest premi Ramon Llull.

Rita Medina Taltavull